Jelenlegi hely

Játék és szórakozás, kicsiknek és nagyoknak!

Minden nő számára eljön a pillanat, amikor anyává válik. Attól a pillanattól kezdve a gondoskodás és a szeretet mellett, fontosnak tartod, és figyelemmel kíséred, gyermeked fejlődésének minden egyes szakaszát. A legfontosabb, az alapvető mozgás folyamatok mellett, maga a hangok, az anyagok és színek megismertetése, valamint a logika fejlesztése, már egészen pici kortól. A legegyszerűbbnek tűnő, mégis az egyik nagyon fontos mérföldkő, a puzzle játékok megismertetése.

Mondhatnám, hogy egyfajta “türelem játék”, hiszen jellemzően mindig az juthat az eszedbe, hogy olykor nagy fejtörést okozhat egy-egy darab kirakása. Senki nem úgy születik, hogy profi módon pikk-pakk kirak, egy-egy darabot. Ezért is fontos az, hogy nem elég korán elkezdeni. A puzzle nem egy modern játék, története egészen régen kezdődött, még 1763-ban. Ahogy múltak az évtizedek, és haladtunk a korral, egyre szélesebb és izgalmasabb, kihívásokkal teli világot nyújt, minden gyermek és felnőtt számára is, emellett szórakoztató és nagyszerű fejlesztő.

Kortól és nemtől függően, bárkinek megtalálod a remek puzzle játékot. Ebből következik, hogy az életkor a különféle készleteknél, meghatározza a darabszámot, a típust, a fajtát, és az anyagukat is. Készülhetnek fából, műanyagból, fémből, és poliuteránból. Teljesen biztonságos, gondosan ügyelnek a kialakításra és a precizitásra is, hiszen itt mindennek passzolni kell.

Többféle típusban találkozhatsz vele, lehet klasszikus, fa, 3D, 4D, mechanikus, mágneses és szenzoros. Kirakhatják kedvenc mese karakterüket (pl. Barbie, Thomas és barátai, SpiderMan vagy SuperMan), de akár a komolyabb szereplőket is (pl. Violetta, Star wars). Az érdeklődési körüket és nagy kedvenceiket figyelembe véve, szinte minden megtalálható. Árban elfogadható, bárki számára elérthető minden egyes készlet. Különböző kiegészítőket is tudsz hozzá venni pl. egy puzzle ragasztót vagy kirakó szőnyeget. Ma már, számos ilyen gyártó foglalkozik a puzzle játékok előállításával, például a Ravensburger, Clementoni, Trefl vagy az Educa.

Ezek nehézségi szintje, nem csak a darabkák számától, hanem a színezésüktől is függ. Habár a kirakós játékokra úgy tekintünk, hogy solo játékok, melyek hasonlóak egy “pasziánszhoz”, még is igazán társasjátéknak számítanak.

Ha már, a társasjátékok szóba jöttek, a másik fontos, fejlesztő készséget növelő, és tanulási lehetőséget nyújtó, nagyszerű szórakoztató játékok, a társasjátékok. Egy éves kortól ajánlott a használatuk. Jellemzően, beltéri játékok melyeket ketten, de akár többen is játszhattok. Az adott játék szabályait betartva, valamilyen cél elérése érdekében, versenyeztek egymással. Itt már minden a véletlenen, stratégián vagy szerencsén múlhat. Igazán izgalmas, és még tanulhattok is közben gyermekeddel. Különféle kellékek használatával, például dobókocka, kártya, bábú vagy fizetőeszköz szükséges a játékmenethez. Ezek között is vannak különbözőek, lehetnek a szabályok szerinti valódi eseményeken alapuló, mint pl. a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan (ez utóbbi gyerekkorom egyik nagy kedvence volt!), illetve a nagyon alap, mint például a malom vagy az UNO játékok.

Különféle árban, kornak és nemnek megfelelően, gyártanak ma már társasjátékokat, terméktípusonként. Például, társasjátékok, kártyák, intelligencia és fejlesztő játékok, memória, kreatív és oktató jellegű. Játszhattok együtt a családdal, vagy a gyerekek egymás között, esetleg parti jellegű társas játékra vágytok, vagy éppen a logikát és az előrelátást akarod fejleszteni, bármelyik stratégiai játékkal, mindegyikben megtaláljátok, a megfelelő kikapcsolódási és szórakoztató formát.

Mindezek mellett, készségfejlesztő tulajdonságok jellemzik őket. A nyelvtudást, az asszociatív gondolkodást és készségfejlesztést, a beszéd és beszéd fejlesztést, betűfelismerést, csapatépítést, az egyensúly érzéket, valamint a gondolkodást és még számos fontos képességet képesek fejleszteni. Ez egy annyira jól felépített, és átgondolt játékforma, mely logikusan van kitalálva úgy, hogy amellett, hogy kikapcsolódást és szórakoztatást ad, fokozatosan fejleszt játékosan.

Mindkét játék kategória nagyon fontos, hiszen “Megolajozza a testet és a lelket” (idézet-Benjamin Franklin-től). Nagyon jó, hiszen így fokozatosan növelhetjük a gyerekek tudását, mindamellett, tudatosul bennük a közös játék, a versenyszellem, valamint a szabályok és játékmenet megtanulása. Szinte megunhatatlan, főleg azoknak, akik szeretik az ilyen jellegű játékokat. Mindig újabb és újabb világot fedezhettek fel, vagy örökíthetitek meg, pl. egy már kirakott puzzle játék összeragasztásával és bekereteztetésével, minden egyes nap láthatjátok a remekműveteket. Sokkal jobb a tanulás a gyerekek számára, ha szórakoztató játékos formában tesszük lehetővé, a számukra.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Az elmúlt hetek történései, tragédiája sokunkat sokkolta. Egyre több eset lát napvilágot az iskolai zaklatás témakörében, sajnos időnként tragikus végkifejlettel. Megelőzhető lenne a probléma? Mit tehetünk szülőként? Erről kérdeztük Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológust, a Somogy Megyei Pedagógai Szakszolgálat főigazgatóját.
Cinkos anyák - avagy kinek a feladata a házi feladat?

Cinkos anyák - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Őszi bakancslista - pogramajánló

Bakancslista őszre: keressük a kalandokat!

Nehéz az őszre hangolódni egy ilyen ajándékba kapott csodálatos strandidővel szeptember elején. Őszi bakancslistánkra összegyűjtöttünk sok-sok kalandlehetőséget és ötletet. Kiránduljatok sokat, gyűjtsétek be az utolsó meleg napsugarakat!
Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Rosszabb pillanatokban sokat tud segíteni egy jó szó, kedves gondolat. Erősebbé tesz, ha tudjuk, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Készítettünk Nektek egy kis ajándékot az iskolába, hogy ne felejtsétek el az ég színét a szürke napokon se!
Ugrás az oldal tetejére