Jelenlegi hely

Télen fűt, nyáron hűt. Mi az? – Légkondicionálók, klímák terméktesztje a Tudatos Vásárlók Egyesületétől

Akár hűtésről, akár fűtésről legyen szó, ezek a készülékek nagyon hasznosak lehetnek otthonunkban.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, hazánkban is megvásárolható hűtő-fűtő, inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt.
Az eredmények segíthetnek tudatos döntést hozni vásárlás előtt, mert így nem csak márkanevek és árak, hanem valós teljesítmények alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot.

Ezúttal 13 márka – Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax, Whirlpool – termékeit vizsgálták a következő fő szempontok szerint:

Teljesítmény
Ezen belül értékelték a hűtés és a fűtés hatékonyságát, a párátlanítás eredményességét, a készenléti energiafogyasztást és azt is, hogy milyen komfortérzetet biztosítanak, vagyis mennyire egyenletesen végzik a hűtést illetve fűtést a tesztelt klímák.
Kezelhetőség, karbantartás
Sokoldalúság, extra funkciók
Zajszint
A beltéri és a kültéri egységet is pontozták külön-külön.

Néhány érdekesség a teszteredményekből:

Előfordult, hogy egy készülék kiválóan teljesített, ha hűtésről volt szó, de gyengébben, ha fűtésről. Vagy éppen fordítva. A tanulság ebből, hogy jó, ha átgondoljuk, hogy mi mire is szeretnék használni majd a készüléket. Csak hűtésre, csak fűtésre vagy esetleg mindkettőre? A Panasonic CS-Z25XKEW/CU-Z25XKE például a legjobbak között végzett, ha hűteni kellett. Fűtésre viszont nem teljesen megbízható.

A külső hőmérséklettől függően jelentős különbséget mutatott az egyes termékek hűtési, illetve fűtési hatásfoka. Például a fent említett Panasonic termék ugyan 2°C külső hőmérsékleten tisztességesen fűtött, 7°C és 12°C esetén már nem számíthatunk rá. A Daikin FTXM35R2V1B/RXM35R5V1B9 légkondira hűtésére pedig a legkevésbé 30°C, 35°C-ban számíthatunk, amikor a legnagyobb szükségünk volna rá. A hűtési funkciót tesztelték még 20°C és 25°C-os külső hőmérséklet esetében is minden terméknél.

10 légkondi energiafogyasztása készenléti üzemmódban – vagyis, amikor nem használjuk – kifejezetten érzékelhető volt. Erre érdemes figyelni, ha fontos szempont az energiatakarékosság.

A leghangosabb és a leghalkabb beltéri egység mért zajszintje közötti különbség 9 dB. Ez érzékelhető különbség a mindennapjainkban, ha sokat használjuk a klímát. Különösen számít, ha a klíma a hálószobában van.

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 131 000 – 894 000 Ft között mozgott. Jó hír, hogy 29 termék végzett „jó” eredménnyel, vagyis összesítésben 60-79%-os értékelést kaptak. Itt meg kell említsük azt is, hogy 79% feletti eredményt egy termék sem ért el. Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi Electric légkondi lett 79%-os értékeléssel. A minimum 60%-os eredményt elért termékek közül az LG DC09RK NSJ/DC09RK UL2 termék érhető el a legkedvezőbb, 162 000 Ft-os átlagáron. Az első 10-ben végzett termékek közül a legolcsóbb átlagára 425 000 Ft volt. Vagyis nem kell feltétlenül a legdrágább terméket választanunk ahhoz, hogy egy jól teljesítő légkondit vegyünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a legdrágább tesztelt Daikin klíma nem is került be az első 10 közé összesítésben.

Azonban mielőtt klímát szereltetünk otthonunkba, érdemes átgondolnunk, hogy otthonunk megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében megtettük-e az egyéb szükséges lépéseket,  mint például a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön; az árnyékoló, redőny vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre; illetve az átgondolt szellőztetési rend kialakítása. Ezek azért fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezésünk csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, netán nyáron az árnyékolástól eltekintünk, így a készüléknek az üvegházként melegedő lakásunk hűtésével kell küzdenie a folyamatosan beömlő napsugarak ellen. Ha ezt megelőztük, jöhet a klíma. A számunkra legmegfelelőbb típus kiválasztásában pedig segít a gyártóktól független termékteszt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető ITT

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

 

Forrás: tesztek.tudatosvasarlok.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére