Jelenlegi hely

"Segíts magadon és másokon is!" - társadalmi vállalkozást működtető nők versenye

A Telenor és a NESsT a Negyedik Telenor Vállalkozónői Fórumon hirdetett eredményt közös programjáról, a “Segíts magadon és másokon is!” pályázatról, melynek célja a társadalmi vállalkozást működtető vagy tervező nők láthatóságának és fejlődésének segítése volt.


Segíts másokon és magadon is – kisgyermekes anyukákat segítő társadalmi vállalkozás, az Imami nyerte a Telenor és a NESsT pályázatát.

A kisgyermekes anyukák munkaerőpiaci helyzetét társadalmi problémának látják a vállalkozónők – derült ki a Telenor „Segíts másokon és magadon is!” elnevezésű pályázatán. A pályázók egyharmada olyan társadalmi vállalkozást működtet vagy álmodott meg, amellyel a gyermekszülés utáni munkavállalás nehézségeit enyhítené. A nyertes pályázó, Gellén Nóra Imami nevű információs weboldal hálózata országszerte több városban ad munkát kisgyermeket nevelő nőknek.

Magyarországon a gyermekvállalás napjainkban is kedvezőtlenül érintheti a nők életpályáját. Az OECD adatai[1] azt mutatják, hogy a gyermektelen magyar nők munkaerőpiaci jelenléte nem marad el az uniós átlagtól, azonban az óvodáskorú gyermeket nevelők körében 15 százalékos a lemaradás. A Jól-Lét Alapítvány 2009-es kutatása[2] szerint az öt év alatti gyermeket nevelő nőknek csupán 30 százaléka dolgozik. Hazánk nemzetközi viszonylatban is igen rossz helyen áll a nők gyermekszülés utáni foglalkoztatását illetően. 

A Telenor a NESsT-tel közös „Segíts magadon és másokon is!” pályázatán induló vállalkozónők közül sokan a nők gyermekszülés utáni elhelyezkedésének nehézségeire keresnek megoldást társadalmi vállalkozásuk keretében. A negyvenhat pályázó közül tizennégy – így a nyertes Gellén Nóra is – a kisgyermekes anyukák munkavállalását igyekszik segíteni társadalmi vállalkozásával.

 

 

Az első díjjal jutalmazott vállalkozónő az Imami hálózaton keresztül országszerte huszonhat kisgyermekes anyukának nyújt megélhetési lehetőséget. A vállalkozónő 2010-ben GYES-en lévő kismamaként kezdte el működtetni a pecsimami.hu információs weboldalt, hogy megkönnyítse a Baranya megyei családok mindennapjait. Az oldalt használók számára nemcsak kényelmet, de sok esetben a családi kasszába kerülő plusz forintokat is jelent, hogy egy helyen találnak meg minden fontos helyi információt a gyerekneveléssel kapcsolatban, így nem csoda, hogy az Imami két év alatt franchise hálózattá nőtte ki magát, és immár az ország tizenöt megyéjében és a fővárosban is működik.

„Az elmúlt két évben több száz anyuka fordult hozzám az Imami franchise-hoz való csatlakozás ügyében, mert gyermeke születése után nem tudott visszatérni régi munkahelyére. Ez is azt mutatja, milyen mértékű problémát jelent a munkavállalás a kisgyermekes nők számára. A hálózat sok anyukának ad a gyermekneveléssel összeegyeztethető munkalehetőséget: nagyon örülünk, hogy munkánkat a Telenor is elismerte, és a nyeremény segítségével tovább növekedhetünk” – mondta el Gellén Nóra a díjátadón.

„A ’Segíts másokon és magadon is!’ pályázattal inspirációt igyekeztünk adni társadalmi vállalkozások indításához és működtetéséhez. Célunk volt az is, hogy minél több vállalkozónő gondolja át, hogyan tudna mobilkommunikációs eszközöket használni üzleti tevékenysége során.  Hisszük, hogy a mobiltechnológia új távlatokat nyit számukra, és a pályázaton nyert eszközök hozzájárulnak majd a további sikereikhez” – mondta Kövesdi Csilla, zsűritag, a Telenor belső kommunikációs vezetője.

 


 

A pályázat nyereményeit a Telenor negyedik vállalkozónői fórumán adták át a díjazottaknak, akik az eseményen be is mutatkozhattak. A második helyezett Dr. Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnökének vállalkozása értelmi fogyatékkal élő gyerekeknek és felnőtteknek segít abban, hogy teljes életet élhessenek. A pályázaton harmadik helyezést elért Kassai Melinda, a Pro Cserehát Egyesület elnöke pedig mélyszegénységben élő emberek számára kínál fenntartható megélhetési perspektívát komplex térségfejlesztő programok segítségével.
 

Az első három helyezett tevékenységével kapcsolatos bővebb információ ITT

Eredményhirdetés ITT

Mi is az a társadalmi vállalkozás?
Az Imami tagjaiként eddig is nagy lelkesedéssel végeztük munkánkat: a Telenor pályázatán elnyert díj és a szakmai elismerés újabb lendületet ad a folytatáshoz.

Köszönjük, hogy  szeretitek és szívesen látogatjátok családoknak szóló helyi honlapjainkat: NÉLKÜLETEK nem sikerült volna!

Az Imami csapata

 
Egy pécsi anyukának, S. Zsuzsinak is köszönhető ez a díj, mert ő volt az, aki nyár elején javasolta, hogy induljunk a pályázaton. Amikor megtudta, hogy sikerült első helyet  elnyerni, az alábbi szavakkal gratulált, ami legalább olyan nagy elismerés számomra, mint a szakmai díj:

"Szia Nóri!

Nagyon örülök, és szívből gratulálok!

Mi is nyertesnek érezzük ezzel magunkat, mert értünk teszel annyi mindent!!!!

Hurrá, és ügyes vagy,  így tovább, sok sok nagyon fontos információ,
kincs, érték van a munkádban, minden hírlevélben van valami, ami utána
nagyon fontos infonak bizonyul, úgyhogy ha néha csüggednél, kipurcanva
az éjjeli emailek fölött, ne add fel, sok haszna van. A legjobb jelzői
ennek az ilyen felcsillanó örömök, mint egy ilyen objektív díjazás,
hogy hiánypótló munkát végzel.

Puszi és gratulálunk, igazán büszke lehet rád a családod :))))
és a nagycsaládod is, a pecsimami nagycsalad :)))) zs"

Köszönöm Zsuzsi!

Gellén Nóra (NóriMami)
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan köss barátságot magaddal?

Hogyan köss barátságot magaddal?

Hibáinkra vagy az erősségekre érdemes koncentrálnunk a változás érdekében? A legtöbbször két végpont között ingázunk: nekem van igazam, a leglegleg-nek hiszem magam, vagy a hibáim tükrében ostorozom magam. A leggyakoribb, hogy hol itt-hol ott vagyok.
46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
Ugrás az oldal tetejére