Web: www.kivisz.hu
Igazgató: Simon Zsolt
A technikumi és a szakképző iskolai oktatásról bővebben ITT!
KÉPZÉSEINK
Turizmus-vendéglátás ágazat
VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK 5 ÉVES TECHNIKUMI KÉPZÉSBEN
Cukrász szaktechnikus - kód 0001 - Leírás link
Szakács szaktechnikus - kód 0002 - Leírás link
Vendégtéri szaktechnikus - kód 0003 - Leírás link
Turisztikai technikus - kód 0004 - Leírás link
VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK 3 ÉVES SZAKKÉPZŐ ISKOLAI KÉPZÉSBEN
Cukrász - kód 0006 - Leírás link
Pincér - vendégtéri szakember - kód 0007 - Leírás link
Szakács- kód 0008 - Leírás link
Kereskedelem ágazat
VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK 5 ÉVES TECHNIKUMI KÉPZÉSBEN
Kereskedő és webáruházi technikus - kód 0005 - Leírás link
VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK 3 ÉVES SZAKKÉPZŐ ISKOLAI KÉPZÉSBEN
Kereskedelmi értékesítő - kód 0009 - Leírás link
Cukrász szaktechnikus - 5 éves képzés - 0001
Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési, kiszállítási tevékenységeket;
közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja, a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegen nyelvi szókincsét;
bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
termelő és értékesítő tevékenységet végez, részt vesz a cukrászati készítmények elkészítésében.
Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek alkotni, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
Szakács szaktechnikus - 5 éves képzés - 0002
Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munka- körökben is, mint például a főszakács helyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt.
A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedésére végzett munkát.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
vezetőszakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajttatja a meghatározott feladatokat;
vezetőszakács pozícióban végrehajttatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
megérti és felhasználja a technológiai műveletek leírásait idegen nyelven.
A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál.
Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.
Vendégtéri szaktechnikus - 5 éves képzés - 0003
Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a
beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukész- letről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhel- hetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
alkalmazza a működési szabályokat;
üzleti levelezést folytat;
kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
figyelemmel kíséri az árukészletet;
megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
kapcsolatot tart a szállítókkal;
figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
ajánlatot készít megrendelők részére;
rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
áruk beszerzése és árképzés;
nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
tárgyal az ügyfelekkel;
kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
Turisztikai technikus - 5 éves képzés - 0004
Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Turisztikai szervező szakmairány, Idegenvezető szakmairány.
Idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikáció szóban és írásban, érdeklődő, nyitott, vállalkozó szellemű beállítottság, szervező-, kezdeményező- és együttműködőképesség, nyelvérzék.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
széleskörű szakmai tudással és általános műveltséggel rendelkezik;
ismeri és betartja a protokoll és az etikett szabályait;
magas szinten kommunikál szóban és írásban, magyar és idegen nyelven, információt nyújt;
tisztában van az idegenforgalom szerkezetével, fontosságával, hogy jelentős mértékben járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez;
ismeri a vonatkozó törvényeket, az írott és íratlan szabályokat, képes követni a változásokat;
kezeli a digitális technikát, ismeri a szakmai szoftvereket;
átlátja a turisztikai vállalkozásban előforduló munkafolyamatokat;
utasítások, iránymutatás alapján, később önállóan képes a szállodai, irodai, utazási irodai területen a szervezői, ügyintézői, referensi, tájékoztatási, hostess és idegenvezetői munka elvégzésére, tapasztalatszerzés után vezetővé tud válni.
Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.
Cukrász - 3 éves képzés - 0006
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
felveszi a megrendeléseket;
kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló menny- iségeket;
elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
sütési és főzési műveleteket végez;
kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
fagylaltokat főz és fagyaszt;
csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.
Pincér - vendégtéri szakember - 3 éves képzés - 0007
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
felveszi a rendelést;
felszolgál; a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt,
kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.
Szakács - 3 éves képzés - 0008
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezés- nek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
Kereskedő és webáruházi technikus - 5 éves képzés - 0005
Kereskedelem ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A kereskedő és webáruházi technikus szakember feladata az áruforgalom tervezése, irányítása, lebonyolítása, kontrollálása, az áruk adás-vétele, amely magában foglalja a B2B (vállalatok egymás közötti értékesítése) és a B2C (vállalat és vásárlók közötti értékesítése) kereskedelmi és webáruházi értékesítést egyaránt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Átlagon felüli informatikai tudás, logisztikai és szervező képesség, tervezési és elemző képesség, számolási készség, fizikai aktivitás, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
a szakképzett technikus képes irányítani, szervezni és ellenőrizni a kereskedelmi egység szabályszerű működését;
képes az áruforgalmi tevékenységet és a gazdálkodás
eredményességét tervezni, elemezni, értékelni;
a vállalkozás nyereséges gazdálkodása érdekében alkalmazni tudja a
gazdasági, jogi és marketing ismereteket;
képes az elektronikus kereskedelem különböző formáit elindítani és működtetni;
képes alkalmazni a fizikai valóságban működő és az online világban működő kereskedelem adta lehetőségeket;
ismeri az elektronikus beszállítói rendszerek folyamatszervezését, logisztika informatikai megoldásait;
foglalkozik a személyes adatok védelmével, a direkt marketing lehetőségeivel, az áruforgalmi adminisztrációval és az aktuális trendekkel.
Azoknak ajánljuk, akik kereskedelmi vénával rendelkeznek, nyitottak a kereskedelem új formáira, az online világ szerelmesei, fontos számukra az egyéni teljesítmény mérése.
Kereskedelmi értékesítő - 3 éves képzés - 0009
Kereskedelem ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A kereskedelmi értékesítő a korszerű eladástechnikák alkalmazásával kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat.
Értékesítési stratégiája a vevői igényeken alapul, tevékenysége kiterjed továbbá az áru beszerzésére, átvételére, készletkezelésére, állagmegóvására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Önállóság, felelősségtudat, kommunikációs készség, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség, jó kapcsolatteremtő képesség, empátia, digitális eszközök használata.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
felméri a vásárló igényeit, bemutatja az árut és a lehetséges kapcsolódó szolgáltatásokat, szakmai tanácsaival segíti a vásárlót a döntésben;
kialakítja és fenntartja az üzlet polcképét;
kezeli és ellenőrzi az árukészletet;
feltölti az eladóteret áruval;
közreműködik az árubeszerzés folyamatában: előkészíti a megrendelést vagy megrendeli az árut;
az árut átveszi, minőségileg és mennyiségileg ellenőrzi, tárolja, kezeli, megóvja minőségét;
betartja az egészségügyi és környezetvédelmi előírásokat;
esetenként kezeli a pénztárgépet és számláz;
kezeli a vevői panaszokat;
kezeli a szakterületének megfelelő gépeket, berendezéseket, eszközöket.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret emberekkel foglalkozni, szereti a változatos kihívásokat, ösztönzi a kereskedelmi dinamizmus, fontos számára a hosszú távú karrierlehetőség.
Pontszámítás
Technikumi / Szakképző osztályok
Tanulmányi eredmény: 50 pont
7. oszt. év végi + 8. oszt. félévi osztályzatok
(magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv)
Központi írásbeli vizsga: NINCS!