Jelenlegi hely

Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma

Cím: 7621 Pécs, Széchenyi tér 11.
Tel.: 72/312-888
Email: meszenatamas@crnlg.hu

Web: www.crnlg.hu
Igazgató: Dobosi László


A középiskolai nyíltnapokat, előkészítőket itt találod.

 

Ardere et lucere! Lángolj és világíts!

Ki gondolná, hogy létezik ma Magyarországon olyan iskola, amely megszakítás nélkül 328 éve a magyar ifjúság keresztény nevelésében tevékenykedik? Pedig akad ilyen. Pécs főterén áll az a patinás épület, amely többszöri átépítés, bővítés és „csinosítgatás” után jelenleg a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumaként ismeretes a városban, és országos szinten is. Az intézményt 1687-ben jezsuiták alapították, majd a rend 1773-as feloszlatása után, néhány évtizedes egyházmegyei irányítás után, 1813-ban a ciszterci rend kezébe került, akik azóta is jó gazdái az intézménynek. A hagyományokat megtartva, mégis dinamikus, modern formákat alkalmazva a „Lajos”, ahogy diákjai nevezik az iskolát, olyan szellemiséget és lelkiséget sugároz, amelyet az egyik szülő a következőképpen foglalt össze: „Már az is elég, ha valaki csak hozzádörzsöli a hátát az iskola falához, többet kap, mint máshol négy év alatt.”

 

A hat- és négyosztályos gimnázium a lehetőségek tárháza. Nem véletlen, hogy 2012 szeptemberében a minisztériumban, elsőként az egyházi iskolák közül, a Nagy Lajost szemelték ki a Nemzeti Tanévnyitó helyszínéül. Az évfolyamonként öt osztályban, közel 750 diák az általános tanulmányokon túl számos specializációban is részt vehet. A kémia-biológia, az angol-német és a matematika-informatika tagozatok mellett, az országban egyedülálló módon működik az iskolában egy néprajzos osztály is. Nyelvek és szabadidős tevékenységek terén a választási lehetőségek kimeríthetetlennek tűnnek. A már klasszikusnak számító angol, német mellett van lehetőség olasz, francia, spanyol és latin nyelv tanulására, s a szokványos sport és szabadidős programok mellett az iskola lehetőséget tud biztosítani a diákoknak a vívásra, lovaglásra, lovas-íjászatra, sőt az iskola saját tulajdonát képező parasztházban és a hozzá tartozó kertben gazdálkodásra, állat-gondozásra. Művészeti együtteseik, mint a Laudate Kórus, az Orff zenekar, a Zengető együttes, a Magura néptáncegyüttes, a Faludi Ferenc diákszínpad és a Színes elnevezésű országos első helyezett iskolaújság mind-mind garanciát jelentenek arra a szellemi műhelymunkára, amelynek eredményeként az iskola az országban egyetlenként volt képes egymás után három alkalommal elnyerni a keszthelyi helikoni ünnepség fődíját.

 

Hithűség, tisztesség, minőség – áll az iskola bejárata felett a mottó. A Lajosban folyó oktatás-nevelés fő szempontjai ugyanis a keresztény értékrend mentén érthetőek meg igazán. Egy iskola, ahol a 200 éves ciszterci szerzetesi pedagógia ötvöződik a hiteles egyházmegyei papság és a keresztény családokból érkező tantestület élettapasztalatával, olyan családiasságot sugároz, amelyben a gyerekek valóban otthon érezhetik magukat. Az Angelus-rendszer, a Missziós osztályfőnöki program, a szeretetszolgálat, az Öko-suli program bevezetése, a magyar hagyományokra nevelés, és a 47. sz. Szent László Cserkészcsapat olyan sarokkövei az intézménynek, amelyek nélkül valószínűleg nem lehet megérteni a „Lajos-jelenséget”. Talán az sem véletlen, hogy az iskola 2007-ben Árpád fejedelem-díjban, a Ciszterci Öregdiákok Szövetsége pedig 2012-ben Magyar Örökség-díjban részesült.

 

Az iskola alapítványai, az országban s az országhatáron túli testvériskolai kapcsolatai olyan a világra való széles rálátási lehetőségeket biztosítanak a tájékozódni kívánó diákok és tanárok számára, amelyeknek köszönhetően a magyar tudományos, és művészeti élet számos meghatározó személyisége tekinti alma materének a gimnáziumot. Többek között Babits Mihály, Garay János, Kalász Márton költők, Surányi Miklós Vas Gereben írók, Martyn Ferenc festő, Keresztes-Fischer Ferenc, a második Teleki-kormány belügyminisztere, vagy éppen Vörös Győző egyiptológus is ennek az iskolának a padjai közül került ki. A tanári kar tagja volt hosszabb-rövidebb ideig többek között Faludi Ferenc költő, Pray György történész, Bécsy Tamás színháztörténész és Fábián István irodalomtörténész.

Az iskola azonban a lelki élet terén is tevékenyen kiveszi a részét az egyház életéből. A rendszerváltozást követő 1993-as visszavétel óta, mintegy hét papot, szerzetest adott a katolikus egyháznak, s jelenleg is három kispap készül életre szóló hivatására.

 

A több száz éves múlt, s az épület-komplexumban megtalálható művészettörténeti szempontból is jelentős szobrok, freskók, domborművek, emléktáblák sokasága mellett az iskola a modern kor kívánalmainak is minden téren megfelel. Színpaddal, hang- és fénytechnikával felszerelt díszterem, hatalmas sportcsarnok, vívópást és sportudvar, digitális hirdetőtáblák, projektorok, naponta frissülő, LajosTube-bal és Lajos Facebookkal ellátott honlap (www.crnlg.hu), 40 ezer kötetes könyvtár (!), saját kollégium, konyha, udvari kemence, modern technológiával felszerelt szaklaborok és egy kápolna várja az idejárókat. 2014 decemberében adtuk át a XXI. századi technikával felszerelt, Inczédy Dénesről elnevezett természettudományos laboratóriumunkat, ahol, a partner iskoláink diákjai mellett, elsősorban a lajosisták kísérletezhetnek biológia, kémia, fizika és földrajz órákon.

 

Jó idejárni, jó lajosistának lenni, azaz a szent bernáti gondolattal azonosulva: lángolni és világítani!

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére