Jelenlegi hely

Köhögéscsillapítás várandósan - 1.

A őszi-téli szezont nem könnyű köhögés nélkül megúszni. A köhögés nem csak a mindennapi tevékenységben lehet akadályozó, de az éjszakai nyugalmat is zavarhatja.

A száraz vagy hurutos köhögés – mint bármely más panasz – gyógyszeres kezelése a várandóság hónapjai alatt kiemelt figyelmet és különös törődést igényel. Mielőtt a kismama bármilyen, a házi patikájában előforduló, vény nélkül kapható, netán általa régebben szedett szerhez nyúlna, lényeges konzultálnia a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel.

A köhögés csillapítása mindig „csak” tüneti kezelés, ami nem szünteti meg az alapbetegséget. A kiváltó ok lehet allergia, bakteriális- vagy vírusfertőzés, asztma vagy tuberkulózis, de akár porbelégzés, gyógyszer-mellékhatás vagy daganat is okozhat köhögést.

Milyen jellegű a kismama köhögése?

A gyógyszeres kezelés előtt lényeges annak az eldöntése, hogy milyen jellegű a köhögés.

A száraz köhögés általában egyes vírusfertőzések velejárója, de okozhatja szállópor belégzése is. A száraz köhögés nem juttat nyálkát, váladékot a felszínre, ugyanakkor kínzó, kellemetlen és zavaró, csillapításra szorul.

Mit tehet a kismama száraz köhögés esetén?

Mielőtt gyógyszerekhez nyúlna a kismama, próbálja meg a panaszait a levegő sós vizes párásításával és bőséges mennyiségű folyadékfogyasztással enyhíteni. Ha nem csillapodnak a száraz köhögés okozta panaszok, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a gyógyszertárban biztonsággal alkalmazható köhögéscsillapítót nem tudnak neki ajánlani. Csak a kezelőorvossal való egyeztetést és megfontolást követően kerülhet sor köhögéscsillapító szedésére.

Milyen lehetőségek vannak?

1. A morfin-származékok csoportjába tartozó kodein és dihidrokodein erős köhögéscsillapító hatással rendelkeznek, ugyanakkor mellékhatásként a légzőközpont működését gátolhatják. Erre a nem kívánatos hatásra vezethető vissza az, hogy a megszülető újszülötteknél légzésdepressziót okozhat az anya által a várandóság alatt alkalmazott kodeines vagy dihidrokodeines gyógyszer. A kodeint vagy dihidrokodeint (is) tartalmazó patikaszerek használata – bár egyes termékek vény nélkül is hozzáférhetők – babavárás alatt kerülendő!

2. Egyéb hatóanyagot (prenoxdiazin, dextrometorfán) tartalmazó, akár recept nélkül megvásárolható – az agyi köhögési központban ható – köhögéscsillapítók is rendelkezésére állnak, pl. prenoxdiazin hatóanyagú tabletták, dextrometorfán hatóanyagú szirupok.

Bár a prenoxdiazin magzatkárosító hatására eddig a legkisebb gyanú sem merült fel, a hatóanyag – elővigyázatosságból – várandóság esetén csak orvosi utasításra alkalmazható. Viszonylag kevés az adat a dextrometorfán babavárás alatti alkalmazására vonatkozóan. Egy tanulmány szerint, több mint 500 terhesség alatti dextrometorfán terápia alapján nem tűnik magzatkárosítónak a hatóanyag. Ennyi tapasztalat azonban nem elegendő; figyelembe véve azt is, hogy állatkísérletesen magzatkárosító hatásra utaló jeleket találtak.

3. Jó tudni, hogy a várandóság alatt nem javasolt a köhögéses panaszok orvoslására az ártalmatlannak tűnő zsályás cukorka szopogatása sem, mert a növény kivonatai méhizomzat összehúzódásokat okozhatnak, és esetleg koraszüléshez vezethetnek.

 (folytatjuk)

 

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére