Jelenlegi hely

Őslénymustra a múzeumban

Közel 300 ősmaradványból készült válogatást mutat be az a kiállítás, amely április 22-én 15 órakor nyílik meg a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.). A tárlaton – sok más mellett – a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (megalodon) fogait is megtekinthetjük. 

A Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című időszaki kiállítás a PTE TTK Földrajzi Intézet és a JPM közös szakmai munkájának eredménye. 

A tárlat elsősorban az M6-os autópálya építését megelőző régészeti feltárások során előkerült ősmaradványokat mutatja be, s mindez a JPM Természettudományi Osztály és a PTE Földrajzi Intézet gyűjteményeiből összeállított válogatással egészül ki. 

A Mecsek és környéke földtanának és ősmaradványainak kutatása már a 19. században elkezdődött, és jelenleg is tart. Ez a terület déli fekvése miatt az ország más részeitől eltérő, fajban gazdag élővilággal rendelkezik.
A geológiai kutatások során kiderült, hogy földtani fejlődése is kissé eltér a szomszédos területekétől, például a Bakonyétól. 
Azon kevés hazai területek közé tartozik, amely különösen gazdag ősmaradványokban, s ahol a felszínen a földtörténeti óidőből származó kőzetek találhatók. A kutatások eredményeként a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (Carcharocles megalodon) fogai is előkerültek.
A megalodon legnagyobb példányainak hosszúsága elérhette akár a 20 métert is.



 


Természetesen az előkerült maradványsorozat nem öleli fel a teljes föltörténetet, de az érdeklődő közönség számára így is érdekes válogatást kínál a JPM Természettudományi Múzeuma.
A kiállításon közel 300 ősmaradványból készült válogatás biztosít lenyűgöző látványt.
Az ősmaradvány-vadászat nagyon sok amatőr természetbúvár szenvedélye, a környéken is néhány lelet az ő gyűjteményükből származik.
A tárlat látogatói megismerkedhetnek egy palentológiai feltárás körülményeivel, a legfontosabb környékbeli lelőhelyekkel is.



A kiállítás április 22-én 15 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, s október 1-jéig tekinthető meg a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) a múzeum nyitva tartási idejében (keddtől szombatig 10-16 óra között)

 A belépőjegy felnőtteknek 500Ft, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül. 

Janus Pannonius Múzeum

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Ugrás az oldal tetejére