Jelenlegi hely

Így készül az ínycsiklandó disznótoros

Disznótoros: sült hurka, kolbász, néha hús is, többnyire krumplival és párolt lila káposztával. Ezt szokták készíteni a disznóöléseknél szorgoskodóknak, és – persze sütés nélkül – a hurkát, kolbászt  küldték szét rokonoknak, barátoknak, mint kóstolót a nagy esemény termékeiből. Ez az étel azonban olyan jó, hogy máskor is készítik, és az élelmiszeriparnak is egyik kedvelt terméke.

Pap Zsuzsa írása
Disznótoros petrezselymes krumplival, párolt lila káposztával

Disznótoros sütése

Aki még nem sütött hurkát, bízvást gondolhatja, ennél egyszerűbb nem is létezik: betesszük egy serpenyőbe, vagy nagyobb mennyiség esetén a sütőbe, megsütjük és kész. Aki viszont már sütött disznótorost, az tudja, hogy van egy rémálom a jó háziasszony számára: a hurka sütés közben kidurran és mire elkészül, a belseje alaktalan tömegként tornyosodik a serpenyő vagy a tepsi alján. Nem valami szép látvány. 

Én is küszködtem sokáig ezzel a problémával. Kipróbáltam mindent, amit mondani szokás ezzel kapcsolatban: 

  • szurkáld ki a hurkát 
  • kend be zsírral mindkét oldalát (vizet a tengerbe? -  a hurka tele van zsírral)
  • süsd fedő nélkül vagy éppen fedővel.

Mindent kipróbáltam, de hol sikerült, hol nem. A jó tanácsok nem működtek igazán. Nem is olyan régen, Borbás Marcsi műsorában hangzott el a legjobb módszer, amelyet azóta is követek és még soha nem hagyott cserben.

Miért is durran ki a hurka?

Ha elgondolkodsz rajta, te is rá fogsz jönni, hol van a kutya eltemetve: a hurkának magas a nedvesség-tartalma, mivel elég sok főtt alapanyag van benne.

Disznótoros alapanyag

Amikor a hurkát sütni kezded – 100 fok felett a víz gőzzé válik, és a nagyobb mennyiségben keletkező gőz kifeszíti a hurkabelet. Főleg akkor történik ez meg, amikor a hurka már nem tejesen friss, hanem már több időt eltöltött egy jó hideg kamrában, vagy akár a mélyhűtőben. Ilyenkor a bél kiszárad, rugalmatlannál válik és könnyen bekövetkezik a katasztrófa.

Mi hát akkor a teendő? Egyszerűbb, mint gondolnád:

  • Sütés előtt legalább fél órával áztasd be a hurkát (egyébként ez a kolbásznak sem árt, bár az nem szokott kidurranni, mert jóval alacsonyabb a nedvesség-tartalma) langyos vízbe.

Disznótoros áztatása sütés előtt

  • Áztatás után vedd ki, töröld le és megkezdheted a sütést.

Disznótoros sütésre készen

  • Ne melegítsd elő a sütőt, hanem lassan emeld fel a hőmérsékletet 140 fokra. (Nem fog hirtelen nagy mennyiségű gőz keletkezni.)
  • Süsd 140 fokon 30 percig (előfordulhat, hogy ennél kicsit hosszabb idő kell – sütőtől függő). Félidőben fordítsd meg.

Disznótoros sütése

  • Ha tudsz grillezni a sütőben, kapcsold be 2 – 3 percre, akkor még ropogóssá is válik. 

Megjegyzés: Kis mennyiséget serpenyőben is megsüthetsz. Figyelj arra, hogy mindkét oldala átsüljön. 

Köretek a disznótoroshoz

Köretként krumplit tálalhatsz különféle formában (petrezselymes krumpli, sós vízben főtt krumpli, krumplipüré) és a disznótoros elmaradhatatlan kísérőjét: a párolt lila káposztát.

Sült kolbász tálalása

Súlt hurka tálalása lilakáposztával


Képek: saját készítésű disznótoros ételek saját felvételei.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére