Jelenlegi hely

Kismamanapló - 11. hét

A Pécsimami kismamanaplója itt élő anyukák várandósságát kíséri figyelemmel: tizenegyedik hét.


Nevem Rebeka, egy gyönyörű másfél éves kisfiam van, szeptemberre várjuk második gyermekünket. Lénárd Pécsett született természetes úton, most is így szeretnénk. 
 
Sajnos ez a hét nagyon lassan telt el.

Léni már jól van, lassan már éjszaka is tud aludni, viszont az egész család körülötte kidőlt. Mástól is hallottam már, hogy a kicsi hazavisz valamit, gyorsan túl van a betegségen, aztán a család alig tudja összeszedni magát.


Nálunk is ez történt...bár igazából nem tudom, ki hozta haza, ez mindegy is. A lényeg, hogy Apuci, Anyuci (én) és a Papi is nyomja az ágyat. Már amennyire ez egy kisgyermek mellett lehetséges. Patikában dolgoztam GYED előtt, ezért nagyjából tisztában vagyok azzal, hogy egy terhes anyukának, aki ráadásul még szoptat is, még a gyógyteákat is meg kell válogatnia... Így elkezdtem kamillával inhalálni, sópárnák a fülekre,
forró citromos mézes víz, meleg sós orrmosás (a pumpás, tengervizes orrtisztítók eredetije, a jógában jala netinek hívják).

Sajnos egyre belemerültem a trutyiba, minden nap egy kicsit rosszabb. Közben sokszor gondolok a kicsire, mit kell kiállnia, amikor görcsös köhögés rázza a hasamat, szegényem azt hiheti, földrengéses területre születik majd.

Szerencsére láza senkinek sincs a családban. Évek óta először nem érzek semmilyen szagot, illatot és ízt.

Az első terhességem óta itthon én vagyok a szimat szörény – a másik szobából megérzem, ha Léninek kakis a pelusa – most kénytelen vagyok folyton tőle kérdezgetni, és a hátsóját nézegetni.

Remélem hamar vége ennek az arcüreggyulladásnak, már határozottan unom. Férjem áldozta fel magát: antibiotikumot szed, és közben hősiesen gondoskodik a gyermekről, néha még el is mosogat. Nem is javul jobban, mint én...

Végül orvos tanácsára én is antibiotikumot kezdtem el, de csak helyi hatásút – Bioparox, orrba-szájba (tényleg így kell, de én csak az orromba fújom, ott is mindent „feléget”), és egy homeopátiás orrcseppet, Euphorbium heel-t.

Ez a kombináció valamennyire jónak tűnik, a többi természetes hókusz-pókusszal kiegészítve, csak türelmetlen vagyok. Addig is olvasok, most fejeztem be a „szokásos” regényemet, Hajnóczi Rózsától a Bengáli tűz című remek könyvet. Most olvastam negyedszer.

A Léni is elolvasta velem a pocakomban, gondoltam a másodiknak is kijár ennyi előműveltség... Akit érdekel a mesés India izgalmasan, praktikus női szemmel megörökítve, részletes útleírásokkal, érthető magyarázatokkal rishikről és csaló fakírokról, annak érdemes belekukkantania. Úgy vagyok a könyvvel, mint Rózsa az indiai utazásával: amint befejezem, már kezdeném elölről.

(2013 március)Hajnal vagyok, 37. évemben járok. Jelenleg Hosszúhetényben élünk férjemmel és két gyermekünkkel, Benedekkel (7) és Emmával (1,5). Harmadik babánkat július vége körül várjuk. Pécsen szeretnék szülni. Mindhárom várandósságom tervezett volt és a természetes szülés híve vagyok. Az első babánál elkelt némi segítség, de bízom benne, hogy a harmadik baba világrahozatala is olyan jól sikerül, mint a másodiké. :)
 
 
Most már csak kell szűnjenek lassan a panaszok az első trimeszter vége felé ugye??? Aludni, aludni, aludni...

Voltam Doktorúrnál, megörültünk egymásnak :) Igaz 4-től van ott, 5 körül értem oda, de mivel az ünnepek miatt kimaradt két rendelés, ezért 23-an voltak előttem. Egy páciens átlag 13 perc, ezt fölszorozva a 23-mal...

Hát fél tízkor kerültem sorra és voltak utánam még kilencen... No, de megvizsgált, és mivel már nem jó az egy éven belüli rákszűrés eredmény sem, így újra kellett mintát venni.  Két év alatt menyi minden tud változni...
 
Nagyon figyelmes és óvatos volt, mint mindig egyébként, bár hozzá csak szülni járok :) Régebben hallottam mamáktól, hogy véreztek a kenetvétel után és nagyon kellemetlen volt nekik a művelet is, persze ilyenkor érzékenyebb ott minden, de hálisten nálam ez nem fordult elő. Megnézte a kis uh-gépen a szívecskéjét is, szépen dobogott, anyuka nagy örömére :)
 
Meg is beszéltünk mindent, jövő héten uh és vérvétel. Illetve annyi jelentős változás is beállt, hogy a vérvételért fizetni kell, nem is keveset 9.000 forintot. Ez a Kombinált-teszt az Edwards- illetve a Down rendellenességeket szűri és a korom miatt javasolt, de persze nem kötelező... Jövő hétre gondoljam meg mit szeretnék, van még ugye az amniocentézis (magzatvízvétel), ami sokkal pontosabb illetve a 20.000 forintos Integrált-teszt.

Emmánál még ingyen volt 2 éve a Down-szűrés, szörnyű hová szalad az egészségügy.  Bár nem tudom pontosan, de 3 korosztályba sorolták ezeket a vizsgálatokat: 35 év alatt, 35 és 37 év között és 37 év felett, mindegyikben más a “kedvezmény”, nekem a magzatvízvétel lett volna ingyenes.

De megmondom őszintén ez lenne az utolsó, amihez folyamodnék...

(2013 január)


 
Viki vagyok, 32 éves pécsi kismama, második gyermekünket várjuk. Anna problémamentes terhesség után fogadott orvos nélkül, császármetszéssel született 2011 szeptemberében a budapesti Honvédkórházban.
 
Azt hiszem az elválasztás engem jobban megviselt, mint őt. Az első pár nap és éjjel nem volt egyszerű, de sikerült.

Eközben felhívtam a védőnőt, hogy megtudjam, körzetileg melyik orvoshoz tartozom, hova kell terhes gondozásra járnom, mert most sem szeretnék orvost fogadni.

A Veress Endre Rendelőintézetbe tartozom, és amin nagyon meglepődtem, hogy egyetlen egy orvoshoz mehetek csak… de sebaj. J Gyorsan kértem is időpontot, hogy még az ünnepek előtt tudjon fogadni. Az orvos egy kedves „bácsi”, aki nagyon szimpatikus nekem.

Megkaptam a beutalót a 12. heti ultrahangra!

(2013 január)


Antónia vagyok, 28 éves szentlőrinci kismama, harmadik gyermekemet várom. Gergő 4 éves, Berti 2 és fél és a férjem előző kapcsolatából született 11 éves Milán is gyakran van nálunk, így  hamarosan 4  fiú fog körülvenni...  Szigetváron fogok szülni és nem tartok attól, hogy mi lesz  babázás után, hiszen otthon végezhető munkával visszavár a Pécsimami.

 

Alig várom, hogy betöltsem azt a bizonyos 12. hetet!!! Már csak ezzel bírom nyugtatni magam, hogy tényleg egy szempillantás alatt elmúlik ez az állandó rosszullét.

Már most nem merek a mérlegre sem állni, mert mióta tudom hogy terhes vagyok próbálom a normális mennyiséget enni, az extra sok helyett, hogy ne hízzak meg jobban a kelleténél.

De nagyon nehéz, főleg, hogy akkor vagyok mindig kicsit jobban, ha eszek. Ilyet egyik terhességnél sem éreztem, ez az állandó farkas éhség szörnyű.

(2013 február)

 

Zoltán vagyok, és nagyon szerencsés :) Van egy gyönyörű feleségem Anikó, és egy imádnivaló 1,5 éves kislányom, Sára. Most éppen a következő gyermekünket várjuk, aki remélhetőleg október végén érkezik majd. Olvasva a Pécsimami oldalát úgy döntöttem, hogy klaviatúrát ragadok és megírom egy kispapa szemszögéből is élményeinket eme utazásról.
 
Kedves Csöppöm!
 
Anyud elővette a régi megmaradt krémjeit és elkezdte kenegetni a pocakját. Rögtön felajánlottam segítő kezeimet, így legalább én is részesülök egy kis élményben :)
 
Sok-sok krémet próbáltunk anyával amikor Sárával volt terhes, de igen nehéz volt megtalálni a beszerezhető, nem atom drága, és még jó kencét is.

Próbáltuk a saját márkás –DM, Rossmann, Müller- termékeket, a hipermarketekben kaphatóakat –Avent, Milupa-, a gyógyszertári cuccokat –Vichy, Bébé-, és még a saját készítésűeket is –a receptre nem vélekszem, de volt abban minden jó, kakaóvaj, shea vaj, szőlőmag olaj, e vitamin, stb… -, de nem igazán váltak be. Mindegyiknek volt valami baja.

Nem szívódik, zsíros, kellemetlen viselni, foltot hagy a ruhán, tele van egészségtelen anyagokkal, és a többi… Két termék vált be igazán anya bőrtípusára. Az egyiket vaterán lőttem 100Ft-ért –Lierac-, de amikor megtudtam, hogy elég nehéz beszerezni és kva drága is, átálltunk a Bébé-re, ami kellemes kompromisszum lett.

Szóval azóta is azzal kencézik az asszony. A sok törődésemnek, nomeg a genetikának köszönhetően nem is lett csíkos eddig még :)
 
Ha már épp a gyógyszertárban jártam, vettem még egy adag kismamavitamint is. Igazából, ha engem kérdeztek, egy kiegyensúlyozott és megfelelő táplálkozás jobb, mint bármelyik vitamin, de inkább pisilja ki a felesleget, minthogy hiánya legyen valamiből is.

Nincs számomra jobb meg rosszabb vitamin azok között, amit kapni lehet. Szerintem mindenkinek meg kell találnia a legjobban hozzá illőt. Anikó az egyiktől „székrepedéssel” küszködött, a másiknak az ízét nem bírta, szóval egyéni kérdéskör ez is.
 
(2013 április)

 

Anikó vagyok, most várom második kisbabámat. Sára lányunk természetes úton született a Pécsi Szülészeti Klinikán,  a párommal most is közösen és boldogan készülünk életünk  nagy eseményére ugyanott, ugyanazzal az orvossal és szülésznővel.
 
Igazából semmi különös nem történt a héten. Csak annyi, hogy ismét megjelentünk a doktor úrnál.

Ő időpontot adott nekem a 12. hetes ultrahangra és elmondta nagy meglepetésemre, hogy a most már a kombinált vértesztért is fizetni kell.

Ez az első babánkkal még nem így volt, akkor még ingyen csinálták a tesztet, mert állítólag a Sejtbank finanszírozta a kismamáknak.

Tehát mostantól 9 000Ft-ot legyek szíves fizetni ezért a vizsgálatért. Úgyhogy kaptam egy csekket, hogy mielőtt a vérvételre mennék, fizessem be a pénzt és adjam majd le a klinikán.

Egy kissé felháborítónak tartom a dolgot, mert az ember béréből vonják a TB-t és  amikor a nő az élete legszebb időszakát éli, igényelné az odafigyelést és a maximális egészségügyi hátteret, akkor is még fizetni kell egy olyan dologért, ami kéznél van, végre kiszűrhetőek vele idejében súlyos magzati betegségek,- és ez nem jár ám meg ingyen, fizessen csak a család ha már egészséges gyereket akar, végtére is nem kötelező gyereket vállalni.
 
(2013 április)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére