Jelenlegi hely

Kismamanapló - 25. hét

A Pécsimami kismamanaplója itt élő anyukák várandósságát kíséri figyelemmel: huszonötödik hét.

Veronika vagyok 33 éves kismama,  Pécsett fogok szülni. Első gyermekünket várjuk, leánykánk lesz. Az elmúlt 10 évben diplomákat gyűjtöttem, ún. karriert építettem, és mostanra döntöttem el (párom nagy örömére) hogy, Édesanya szeretnék lenni, amit cseppet sem bánok.
 
Munkahelyemen mindenki nagy örömmel fogadta az anyaságom, amit 3 hónap után jelentettem be. A szülés várható időpontja június 2. hete lesz, április végéig tervezek dolgozni.
 
Szülészorvosomat és szülésznőmet egy kedves barátnőm javaslatára hívtam fel, és nem csalódtam bennük. Már az első telefonbeszélgetés kapcsán szimpatikus volt, és ezt a benyomást keltette személyes találkozásunkkor is. Havi egy alkalommal járunk –a párom mindig elkísér - konzultációra, ahol az addig összegyűjtött kérdéseinket tesszük fel. A férjem rendkívül érdeklődő és a végletekig menő alapossággal kérdezi ki szülészorvosunkat, úgy hogy általában én jövök zavarba.
 
Fontos közölnöm, hogy tisztázni kell a választott orvosoddal: hogy csak terhes konzultációra jársz hozzá, vagy a konzultáció mellett felkéred, hogy ő vezesse le a szülést. A két dolog nem ugyan az.
 
Számomra nem okozott semmilyen nehézséget az első 12 hét, hiszen tudatosan készültem a várandósságra.

Se rosszullét se hányinger-minden kismamának ilyet kívánok! Továbbra sincs kívánósság, napi 3 alkalommal étkezem, rendszeresen tornázom, sétálok, heti 1-2 alkalommal visszafogott tempóban futok. Rubint Réka terhes tornájára nyomom, de már saját zenei aláfestéssel, illetve a netről töltök le kimondottan állapotosoknak készült tornagyakorlatokat.

Szülészorvosommal konzultálva, ha előtte is sportoltam-ne hagyjam abba (persze mértékkel), ha pedig most akarok neki állni: ne tegyem. A mozgás alkalmával az utóbbi 3 hétben tépőzárral állítható gumis hastartó pántot viselek, mely tartja a pocakot, majd a későbbiekben tehermentesíti a gerincemet.

A mozgás nemcsak megnyugtat, de fizikálisan nagyobb kitartásra ösztönöz, aminek nagy hasznát fogom venni a szülésnél. Nem utolsó sorban a szabad levegőn végzett mozgás, erősíti a szervezetem az influenzás időszakban.(Nem oltattam be magam influenza elleni védőszérummal).
 
Az első 3 hónapban napi rendszerességgel, majd a 4. hónaptól minden másnap, jelenleg –pedig heti 1 alkalommal szedem a terhes vitamint (Matruelle). Mellette, szülésznőm javaslatára C-vitamint és természetes eredetű cékla készítményt eszem a vas tartalma miatt.
 
Kislányom a 19. héten mozdult meg, és azóta is rendíthetetlenül jelez - főleg mikor ülő munkát végezem - hogy mozduljak már meg!
 
Minden szombaton mérem a súlyom, a vérnyomásom és a has átmérőjét. Így a 25. héten nem mondanám kimondottan „nagy” pocaknak (93 cm).
 
Amit eddig tapasztaltam a testemen, lelkemben:
 
-          a hajam nő, mint a gomba, és nem zsírosodik,
-          a körmöm is de, hajlamosabb a betöredezésre, vékonyabb,
-          a szőrtelenítéssel sincs problémám, nagyon lelassult,
-          nem tapasztaltam eddig, hogy erősebb és/vagy kellemetlenebb szagú lenne az izzadságom,
-          az arcomon a szeplők, a felső testemen a kisebb anyajegyek szaporodtak fel,
-          eddig annyi plusz kilót szedtem fel, amennyit kislányom súlygyarapodása megkíván,
-          nem hittem benne, de saját bőrömön tapasztaltam, hogy a várandóságom alatt sokkal érzékenyebb vagyok, többször lábad könnybe a szemem, ha pl. szívemhez szóló történetet látok, olvasok, hallok.
 
A 24. héten megvolt a vércukor terheléses vizsgálat. Előző nap este 19 óra után már nem fogyaszthattam semmit, majd éhgyomorra másnap reggel 7-re mentem a vérvételi laborban. Először a kontroll vérvétel történt, majd 3 dl vízben feloldott gyógyszertári cukrot (glükozt) kellett húzóra meginnom. Mivel a „kellemesebb” fogyaszthatóság érdekében belefacsartam egy fél citromot, olyan volt, mint egy elcukrozott limonádé. Tehát: könnyedén meg lehet inni!
 
Ezután 2 órát várakozni kellett, mire a cukros oldat felszívódik a szervezetedbe, majd ismételt vérvétel. Szeretném megjegyezni, hogy a vért vevő nővérke, rendkívül precíz és végtelenül kedves volt. Mire egy fejfordítás után visszanéztem a karomra, már készen is voltam.
 
Ami a héten még megtörtént:
 
Egy 10 évvel ezelőtti állkapocstörés miatt, adódott „egy-kis” fogászati problémám. Köztudott, hogy a várandósság alatt fokozottan figyelni kell a szájhigiéniára. Ez nálam is így történt. Az ínyemen egy kisebb gyulladásos gócra lettem figyelmes. Fogorvosom fel is hívta rá a figyelmem, hogy ez bizony szájsebészeti dolog lesz. Nődokimmal átbeszélve, ha a szükség úgy kívánja a röntgent be kell vállalnom. Így is lett, a röntgenképek fogelhalást mutattak, megszületett a döntés: 2 fogamnak búcsút mondhatok. A hab a tortán az volt, hogy 2 napos helyi érzéstelenítős műtét lett volna és már kaptam is időpontot, mire eszembe jutott, hogy még egy kedves fogorvos barátommal kell konzultálnom.
 
100 szónak is 1 a vége: kezdeti kismamasokk (nagy sírás) után, a fogaim is megúszták egy-egy gyökérkezeléssel. Amit most folyamatos kontroll fog követni.
 
A tanulság: ha van rá módod ne ragadj le egy orvos véleményénél, kérd ki több szakember javaslatát.
 
Ami a ruházatom illeti, csak javasolni tudom a turkálókat ahol a harang alakú felsők tökéletesen helyettesítik a direkt kismama boltban vásárolt drága felsőket. A turiban egy új felső áráért 4 használtat vettem és plusz szerencsém is volt, 2 db terhes nacit is találtam.
 
Nagy érdeklődéssel olvasom Tracy Hogg és Melinda Blau: A suttogó titkai I. c. könyvét mely, mint első kisgyermekes anyuka rendkívül hasznos információval lát el.

(2013 március)

 
 
Barbara vagyok, 23 éves vagyok és ez az első várandósságom. A kisbabámat Szigetváron szeretném megszülni a lehetőségekhez mérten természetes szüléssel. Egyszerre érzek félelmet és izgatottságot a közeledő esemény miatt. Mindezt biztosan pótolni fogja a kis manócska érkezése, akit az apukájával együtt már nagyon várunk!

A 25. hetet tapossuk Borkával. Ez a hét sok változást hozott.

Kedd óta itthonról dolgozom, az orvos javaslatára. Nem annyira egyszerű, de megoldható.

Ma voltunk 4D-s ultrahangon, végre láttam Borka arcát. Nagyon hasonlít az apjára, az egész vizsgálat alatt nagyon aktív volt és sokat mocorgott.

Az orvos szerint minden rendben van kicsit kisebb az átlagosnál ugyan, de remélem ezt a 3 hónap alatt még behozza.
 

Ellátogattunk a Mecsekbe is medvehagymát szedni, holnap lesz belőle pogácsa.

 

(2013 március)
 

 
 
Nevem Rebeka, egy gyönyörű másfél éves kisfiam van, szeptemberre várjuk második gyermekünket. Lénárd Pécsett született természetes úton, most is így szeretnénk. A terhesség könnyű volt (a melegtől eltekintve), és a lakásfelújításon is túl vagyunk már szerencsére...
 

Megérkezett a meleg, úgy tűnik most mindent bepótol az eddigi hiányos nyár.

Szerencsére a barátnőm rábeszélt, hogy csatlakozzunk hozzájuk balatoni nyaralójukba. Léninek is lettek játszópajtásai, a barátnőm kislánya Bogi, akivel a már említett baba-mama tornán ismerkedtünk össze és azóta is összejárunk, illetve a barátnőm keresztlánya szintén ebből a korosztályból.

Mi Norbi nélkül indultunk útnak, ezért szabadidőm a Léni mellett nem igen akadt, azért így is jó kis nyaralás kerekedett és a kánikula is elviselhetőbb volt a tóparton. Az egyetlen kellemetlenséget az éjszakánként állandóan zümmögő óriási szúnyogok hada jelentette, de ezt is túléltük. Végül férjemnek is sikerült egy napra csatlakozni hozzánk, ami mindenkinek jót tett a családból.

A héten még meg kellett ejteni a cukorterhelést, erre már csak a pénteki napom maradt. Reggel korán, éhgyomorra mentem a cukros lötty elébe. Citromot elfelejtettem vinni, azt hittem a közeli kisboltban majd biztosan kapok, de nem így lett. Sebaj, megkaptam a beutalót, levették a vért, fél nyolckor már ittam is.

Utána visszamásztam az UH váróba, és lendületből felkavarodott a gyomrom, levert a víz és majdnem visszajött minden. Nagyon koncentráltam, hogy bent maradjon, semmi kedvem nem lett volna újból az egészhez. Rettentően meleg volt már kora reggel, az ablakon kilógva azért kaptam némi friss levegőt és végül én győztem.

A hosszú várakozás alatt dokim helyben megejtette az esedékes vizsgálatot, ismét ultrahanggal nézte meg, hogy minden rendben van-e. Mivel a Balatonnál néhányszor begörcsölt éjszaka a vádlim, tanácsot kértem tőle. Magnerot tablettát javasolt napi kétszer. Gondoltam kipróbálom, azóta is szedem és nem volt több görcs. Igaz inkább bekapok egyet amikor éppen eszembe jut, mondjuk kétnaponta egyszer. Úgy látszik ez is elegendő. Koppán doktor úr ismét nagyon kedves volt és készséges, nem is kellett fizetnem. Legközelebb augusztus elején kell a magánrendelésen megjelennem, addig semmi. A cukorterhelésnek hétfőn lesz eredménye.

Korábban említettem, hogy a babavárás elején rámjött a „mostazonnalmégazegyszermindent” a szülés előtt érzése.

Szerettem volna eljutni kiállításokra, színházba, nagyokat kirándulni, telelni és nyaralni. Eddig ebből semmi sem valósult meg, amikor kis szabadidőm volna, rögtön megérkeznek a kerti teendők, úgymint diót törni, szörpöt főzni, meggyet/cseresznyét magozni, aszalni stb.

Az anyagi oldala sem utolsó szempont, amikor a nem-nyaralás mellett döntünk. Férjemmel összeírtuk, hogy mi mindenre lenne szükségünk, és ahhoz mennyi a forrás, amit elő kell teremteni. A listát látva, amin utolsó utáni helyre szorult a nyaralás, csöndesen elvonultam pityeregni a sarokba...

Végül, amikor Bogi anyukája Anita felvetette, hogy Adria, lakókocsi, többen együtt..., akkor vettem egy nagy levegőt és azt mondtam, most vagy soha! Eldobtam a listát jó messzire, és elhatároztam, márpedig nyaralunk egyet. Úgyhogy jövő héten: hurrá nyaralunk!

(2013 június)


 

Hajnal vagyok, 37. évemben járok. Jelenleg Hosszúhetényben élünk férjemmel és két gyermekünkkel, Benedekkel (7) és Emmával (1,5). Most harmadik babánkat július vége körül várjuk. Pécsen szeretnék szülni. Mindhárom várandósságom tervezett volt és a természetes szülés híve vagyok. Az első babánál elkelt némi segítség, de bízom benne, hogy a harmadik baba világrahozatala is olyan jól sikerül, mint a másodiké. :)
 
Nos, megvolt a kineziológiai oldás, végül is nem rajtam keresztül, hanem a férjemen kellett dolgozni, de azóta két reggelen magától felébredt már 6- fél 7 tájban, és nem volt vele gond.

Hű, ezt így is lehet??? Még azért nem szólom el a dolgot…
 
Emma sajnos továbbra is felébred éjszaka, de hát kijött egy szemfogacska és a többi helye is eléggé duzzadt, az ujját is rágcsálja néha.

És a délutáni alvásnál mostanában nem alszik el magától a cumisüveggel, így kénytelen vagyok a kendőbe kapni. Viszont akkor 5 percen belül szundikál.
 
Icipicinek még van helye forgolódni, olykor csuklik és nagyokat tud rugdosni :)

Emma is rettenet sokat csuklott, féltem is, hogy kisbabaként is ez lesz majd, ha szopizik, de nem volt vészes.

Csak korábban olvastam valamit erről, de ezeket nem kell komolyan venni.

Most megint esedékes Emmánál a 18 hónapos oltás, és ez eléggé aggaszt minket.

Olyan sok mellékhatása jelentkezik a környezetemben is kisgyerekeknél, amit nehezen tudok földolgozni, bármilyen mértékű is.

Olvastam is utána a neten, és nagyon megdöbbentő a helyzet, erősen meg is oszlanak a vélemények. Szerintem nagyon nehéz jól dönteni, mindenre van ellenpélda is.

Mi most a homeopátiás kivezetés mellett döntöttünk, de azért maradnak bennem kétségek a jövőt illetően. Ez nagyon ijesztő.

(2013 április)
 


Viki vagyok, 32 éves pécsi kismama, második gyermekünket várjuk. Anna problémamentes terhesség után fogadott orvos nélkül, császármetszéssel született 2011 szeptemberében a budapesti Honvédkórházban.
 
A pici rengeteget mozog J nagyon eleven kis lurkó.

Gondolkodunk, hogy menjünk-e 3 vagy 4d-s ultrahangra. Engem egy kicsit hajt a kíváncsiság, mert talán megtudjuk, hogy kislány, vagy kisfiú növekszik-e a pocakomban, de a babamozi nekem nem tetszik.

Persze érdekes belelátni a pocakba, és megcsodálni, hogy mit csinál épp a pöttöm, de nem is tudom… valahogy olyan idegen nekem.

Elmentem a háziorvoshoz, szerencsére nincs gond. Megmérte a vérnyomásomat, súlyomat, meghallgatta a mellkasomat, a hátamat, megütögetett itt-ott és megcsinálta az EKG-t is. Az eredményt viszem majd a nőgyógyászhoz, majd ő eldönti, hogy kell-e valami a magas pulzusomra.

Új bababoltra bukkantam! A Plázában van, lehet, hogy nem új, de én most fedeztem fel. Nagyon jó áron vettem ott egy patkó alakú szoptatós párnát, azért ezt, mert a másik fazon nekem nem vált be Annánál, és vettem egy pár csupa bőr, puhatalpú szandálcipőt a lánykámnak.
 
Szerencsére nagyon bevált az új kiságy, Anna imádja. A régi ágya ott van a szobájában

- egyenlőre szétszedve – és néha oda megy hozzá és mondja, hogy Baba ccccssssss, azaz, hogy ott fog aludni a Baba. Olyan édes!

(2013 április)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére